Nieuw!

Artikel 11 van 16

Ethiopië - Guji Daanisa

€ 9,99 (inclusief btw)
Specificatie Omschrijving
Origin Ethiopia
Regio Guji
Producer Daanisa farmers’ group
Hoogte 2000 - 2200m
Variety JARC 74112
Processing Method Natural
Geschikte zetmethode Espresso & FIlter

Over deze koffie
De Daanisa-groep is een groep van 44 boeren die hun koffie leveren aan het Dambi Uddo-wasstation. De naam komt van de lokale naam voor een boom met een parasolachtige vorm. De daanisa-boom heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt gebruikt voor diverse bouwdoeleinden. Belangrijker nog is dat hij wordt gebruikt om de koffiebomen in de regio te beschaduwen.

Dambi Uddo Agro Industry heeft het Dambi Uddo-wasstation opgericht in 2019. Gelegen in Sukkee Qutto in Guji, bieden de hoogtes die vaak boven de 2000 meter boven zeeniveau uitkomen ideale omstandigheden voor het telen van hoogwaardige koffie. Deze partij is het product van 44 boeren die door Dambi Uddo zijn geïdentificeerd als producenten van uitstekende koffie en deze naar het station brengen. Hun koffiebessen worden afzonderlijk verwerkt om de traceerbaarheid te behouden.

Oogst & Verwerking
Boeren plukken de koffiebessen met de hand en brengen ze naar het wasstation of lokale verzamelpunten. Op het wasstation wordt de koffie gesorteerd om ervoor te zorgen dat alleen de rijpste bessen worden verwerkt. De verzamelagent controleert de kwaliteit van de bessen vóór de verwerking.

Natuurlijke koffies, zoals deze, worden eerst in water gefloat om eventuele ondergewichtige of beschadigde bonen en vuil te verwijderen. Na het reinigen worden de bessen rechtstreeks naar verhoogde bedden gebracht, waar ze in een enkele laag worden verspreid om te drogen. De bessen worden regelmatig geharkt en visueel gesorteerd om eventuele beschadigde bessen te verwijderen die de initiële sortering hebben overleefd.

Na een paar dagen zal het personeel van het wasstation de dikte van de laag verhogen om het drogen te vertragen en de luchtvochtigheid te stabiliseren. De totale droogtijd kan tot drie weken duren onder bewolkte omstandigheden, of twee weken als het weer zonnig is.

Over Guji
Guji-koffie is pas recentelijk onderscheiden van het naburige Sidamo en Yirgacheffe. Vanwege hun ongelooflijke kwaliteit en unieke profielen krijgen ze echter snel internationale erkenning. De Guji-regio ontvangt voldoende regenval en wordt gekenmerkt door steile bergachtige terreinen, ideale omstandigheden om de verscheidenheid aan koffie hier te ondersteunen.

Koffie in Ethiopië
Hoewel Ethiopië bekend staat als de geboorteplaats van koffie, blijft het vandaag de dag een lieveling in de speciale koffie-industrie vanwege zijn ongelooflijke verscheidenheid aan smaken. Hoewel volledige traceerbaarheid in de recente geschiedenis moeilijk was, hebben nieuwe regelgevingen directe aankoop mogelijk gemaakt. We werken rechtstreeks samen met boeren om hen te helpen topkwaliteit speciale partijen te produceren die nu volledig traceerbaar zijn, wat waarde toevoegt voor zowel boeren als branders.

De uitzonderlijke kwaliteit van Ethiopische koffie is te danken aan een combinatie van factoren. De genetische diversiteit van koffievariëteiten betekent dat we een diversiteit aan smaken vinden, zelfs tussen (of binnen) boerderijen met vergelijkbare groeiomstandigheden en verwerking. Naast variëteiten dragen verwerkingsmethoden ook bij aan de uiteindelijke kwaliteit. De laatste sleutelingrediënten voor uitstekende koffie in Ethiopië zijn de productietradities die de genetische diversiteit, verwerkingsinfrastructuur en geweldige koffie hebben gecreëerd die we vandaag de dag genieten.

De meeste producenten in Ethiopië zijn kleinschalige boeren, en het merendeel blijft koffie verbouwen volgens traditionele methoden. Als gevolg hiervan wordt de meeste koffie geteeld zonder het gebruik van chemische meststoffen of pesticiden. Koffie wordt bijna volledig verbouwd, geoogst en gedroogd met behulp van handmatige systemen.

© 2019 - 2024 Independent Specialty Coffee Roasters | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel