Vorige Artikel 3 van 5 Volgende

Filterkoffie, onze ikigai.

Sebastiaan en Laurent van Independent Coffee roasters hebben een passie voor filterkoffie.  

Laurent: “Mensen die onze filterkoffie proeven zeggen wel eens; de naam filterkoffie doet dit geen eer aan. Het is iets nieuws; uniek. Fruit, sappig, zoet, gezond.. Eigenlijk zou je kunnen zeggen onze passie voor filterkoffie een reden is van bestaan van Independent coffee. De “Ikigai” van het bedrijf.” 

 

 

De Hario V60 is de zetmethode van keuze voor ze. Deze filter, die zijn naam dankt aan de hoek van 60 graden waar het filtertje in is gevouwen, brengt het beste naar boven in de koffie. De hamvraag: hoe kun je dit nu zelf thuis maken zonder een pak geld te spenderen aan de fijnste snufjes? 

  1. Je hebt filtertjes nodig en een v60 brewer. Liefst ook een kannetje waarin je de koffie zet. Het kan ook direct in een kopje, maar meestal zet je zo’n 250-500ml in een keer. Zo’n setje kost geen fortuin. Voor 16,50 heb je alles wat je nodig hebt.

  1. Dan … een lastige kwestie. Een koffiemolen. Er zijn er zoveel, van 25 euro tot 3500 euro. Een overzichtje 

  • De Hario Skerton is een veelgekozen beginner. Het werkt en prima om mee te beginnen. De “korrelspreiding” kon beter (dit betekent dat de koffiekorrels wat meer van elkaar verschillen dan gewenst). Je hebt wat meer “fines” dan gewenst (fijn poeder). Dit zorgt voor wat meer bitters in je kopje. Verder is het een handmolen, aan de slag dus. 

  • De Baratza Encore is de eerste serieus te nemen elektrische molen qua prijs/kwaliteit. Check onze website

  • Wil je op hoog niveau koffie zetten? Kies dan voor de Comandante C40 mkIII. Deze handmolen van Duitse afkomst laat zien wat gründlichkeit betekent. Laurent heeft de zijne al zo’n 5 jaar en hij doet het nog even goed als toen hij net uit de doos kwam. Het maalsel is zo goed, dat zelfs bij koffiekampioenschappen menig brewers cup deelnemers met deze handmolen hun topkoffies malen.  

  1. Gebruik rustig je waterkoker; laat het water dan wel even van de kook af komen. Wil je meer controle over je temperatuur en schenktechniek? Gebruik dan een elektrische kettle met gooseneck spout. Brewista en Fellow maken bijvoorbeeld mooie kettles. 

  1. Een weegschaal is je garantie voor herhaalbaarheid, je wilt je verhouding tussen water en koffie goed kunnen beheersen. Brewista & Acaia zijn het meest populair. Als je eerst wil oefenen, gebruik dan je keukenweegschaal en de timer op je telefoon. 

 

Als je alles hebt, kun je aan je techniek gaan werken. Wij kunnen je dit uitleggen, maar nog beter kunnen Scott Rao of James Hoffman dit.  

 

Het belangrijkste is natuurlijk goede koffie. Je haalt zo alle mooie smaken uit je koffie, maar die moeten er wel inzitten. Check onze website. Met veel ervaring en passie willen wij graag jouw momentje filterkoffie tot een hoog niveau tillen.  

© 2019 - 2021 Independent Specialty Coffee Roasters | sitemap | rss